Fészek Gyermekotthon ( Befogadó Otthon)

  A Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat „Fészek” Gyermekotthona, Salgótarján kertvárosi részében, csendes környezetben helyezkedik el.Az otthont nyújtó ellátás keretén belül, 12 férőhellyel működik. Kettő illetve négy ágyas szobákban, a gyermekek számára kialakított ízléses, kulturált lakótérbenbiztosítja és ellátja az ideiglenes hatállyal elhelyezett 12-18 éves korosztályba tartozó gyermekeket, fiatalokat 1-3 hónapig terjedő időszakban. Az ellátás magában foglalja a gyermekek napi ötszöri étkeztetését, tanulási foglalkozásokat, szabadidős programokat, oktatási intézményekkel való folyamatos és rendszeres kapcsolattartást.  A gyermekek ellátásáról egy fő nevelő, valamint 3 fő gyermekfelügyelő és 1 fő gyermekvédelmi asszisztens gondoskodik. Munkájukat kiegészítve segíti az intézmény pszichológusa valamint a 1 fő fejlesztő pedagógus is.

  A cél, az otthonba bekerülő gyermekek személyes szükségleteit valamint egyéni képességeit figyelembe véve, egy olyan nyugodt, biztonságos, megtartó légkör biztosítása, melyben a bekerülő gyermekek jól érzik magukat az ideiglenes hatályú elhelyezés időtartama alatt. Az otthon, a gyermek fiziológiai szükségleteinek kielégítésén túl, ugyanúgy fontosnak tartja a gondozási, nevelési, tanulást elősegítő, szabadidős és mentálhigiénés feladatok ellátását is. E tevékenységek során értékeket, normákat, beállítódásokat, viselkedési, konfliktuskezelési és szerepmintákat közvetít a bekerülő gyermekek számára, melyeket a későbbiek a gyermek már más gondozási helyen, vagy vérszerinti családjába hazakerülve megfelelően tud alkalmazni.

  A gyermekeknek lehetőségük van arra, hogy tanulmányaikat az otthonhoz közel eső körzeti általános iskolába folytathassák. A 14 év alatti gyermekek iskolába járását kísérettel oldják meg. Az otthonban a szabadidő eltöltésének különböző formái kínálkoznak: ping-pong, asztali foci (csocsó), különféle társasjátékok, internet, videojáték. Az udvaron a kisebb gyermekek számára játszótér került kialakításra, a nagyobbaknak focipálya áll rendelkezésére a sportoláshoz mozgásos tevékenységekhez.

  Kulturális- és élményprogramok szervezése eseti jelleggel a helyi sajátosságok és a fenntartó által biztosított lehetőségek alapján szerveződik meg, melynek célja a gyermek kulturális érzékenységének növelésén túl a pozitív élményekhez való juttatás, valamint az alapvető szocializációs szabályok elsajátítása, azok gyakorlása. Ilyen programok lehetnek: múzeumlátogatás,  könyvtár,  színház, mozi , strandolási lehetőség, kirándulás stb.  

  Szakembereink nem pusztán a gyermek teljes körű ellátását biztosítják, hanem folyamatosan munkakapcsolatban állnak és együttműködnek az illetékes gyámhivatalokkal, gyermekjóléti szolgálattal, iskolákkal, rendőrséggel, körzeti orvossal, valamint a kórházakkal. A szakszolgálat munkatársaival is szoros az együttműködés a gyermek további sorsával kapcsolatos döntések előkészítő folyamatában: (Szakértői bizottság, Gyámi csoport, Nevelőszülői hálózat munkatársai, fejlesztő pedagógusok, pszichológus)

  A mindennapi gondozási feladatokban a szolgálatot teljesítő munkatársak odaadó és lelkiismeretes munkájának köszönhetően, sikerül a gyermek életébe rendszerességet vinni. A következetes nevelési módszerek, valamint az értékeket, normákat, viselkedési, konfliktuskezelési és szerepmintákat közvetítő nevelői attitűd pedig minden esetben jól működik és látható pozitív eredményeket produkál a gyermekek viselkedésében.

   

   

  © 2017 MGYVK
  A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.